Czym się różni browar regionalny od rzemieślniczego

DSCF6553

Ostatnio w naszym polskim społeczeństwie zauważa się wzmożone zainteresowanie małymi browarami, warzącymi prawdziwe piwo, lepsze i bardziej naturalne, niż w wielkich koncernach. To pewnie każdy zauważył. Przy czym zdecydowaną większość stanową ludzie, którzy coś słyszeli, że podobno piwo z browarów REGIONALNYCH jest lepsze, że piwa REGIONALNE są bardziej wartościowe, zdrowsze, a także prawdziwie polskie i w ogóle super. Są też tacy, którzy cały czas powtarzają, że piją tylko piwa regionalne, kupując produkty z Pinty, AleBrowaru, Peruna, Birbanta, czy też jakieś czeskie piwa typu Primator.

Do napisania tego tekstu niewątpliwie skłonił mnie film na youtube z serii „Kopsnij Drina”, w którym szanowny pan Wiesław Wszywka „degustuje” piwa opisane jako regionalne. Link do filmu tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=6r2VqbsT3vI

Cóż można powiedzieć… Pomijając to, że ta „degustacja” przeprowadzona była w taki sposób, że praktycznie żadnej opinii na temat tych piw nie da się uświadczyć (wiem wiem, nie o to tam chodzi, to jest dla jaj zrobione), a Primator 24 wcale nie ma 24% alkoholu, tylko 24% ekstraktu (alkoholu 10%), to te piwa, czyli Porter Łódzki, Imperium Atakuje, Złoty Strzał i Primator 24 zostały nazwane regionalnymi. Tylko że co jest regionalnego w tych piwach, skoro można je dostać w całej Polsce? Praktycznie we wszystkich dobrych sklepach z piwem da się kupić wszystkie wyżej wymienione, a niektóre czasami pojawiają się nawet w hipermarketach. A zatem jak nazwać te piwa? Ja proponuję w przypadku niektórych użyć określenia piwa rzemieślnicze, a inne nazwać po prostu piwami z małych browarów.

Ostatnimi laty, gdy moce produkcyjne takich małych, regionalnych browarów zwiększyły się, a piwa w nich warzone są rozwożone równomiernie po całej Polsce ze względu na ułatwioną dystrybucję, browary te już raczej nie mogą być nazywane regionalnymi. Mówię tak dlatego, że dla mnie pierwszym kryterium kwalifikującym browar jako regionalny jest to, że piwo z tego browaru nie jest dostępne w sklepach w całym kraju, a jedynie w regionie, w którym znajduje się browar, np. w jednym województwie, czy też nawet mniejszym okręgu. Zatem takie browary, jak Ciechan, Kormoran, Namysłów, Lwówek, Amber czy Fortuna, były regionalne, ale teraz, według mnie nie moga być tak nazwane, bo ich piwa można kupić w całej Polsce i to często w supermarketach, takich jak np. Stokrotka.

Muszę więc powiedzieć, jakie typy małych browarów wyróżniam (i nie jest to żadna oficjalna klasyfikacja, tylko po prostu mój wymysł).

Browar regionalny
– Piwo dostępne tylko w regionie, nie w całym kraju, ale zdarzają się wyjątki
– Tradycyjne style, najczęściej lagery, bez wynalazków i amerykańskich chmieli
– Nazewnictwo i stylistyka często nawiązuje do regionu.
– Przykłady: Jagiełło, Sobótka Górka, Zwierzyniec

Browar rzemieślniczy (również browary kontraktowe)
– Piwo dostępne w całym kraju, w specjalistycznych sklepach i pubach
– Nowofalowe style, górna fermentacja, amerykańskie chmiele, piwa kwaśne, wędzone itp.
– Nazewnictwo i stylistyka w różnorodnych formach, zwykle nowoczesnych
– Przykłady: Pracownia Piwa, Piwne Podziemie, AleBrowar, Pinta, Artezan, Perun, Kraftwerk, Birbant, Solipiwko

Mały browar (dawniej mógł być regionalny)
– Piwa dostępne w całym kraju, często w supermarketach
– Tradycyjne style, najczęściej lagery, bez wynalazków i amerykańskich chmieli, ale zdarzają się eksperymenty ze stylami nowofalowymi
– Nazewnictwo i stylistyka często nawiązują do regionu.
Przykłady: Ciechan, Lwówek, Namysłów, Fortuna, Amber, Kormoran, Witnica, Krajan, Cornelius

Browar restauracyjny
– Browar połączony z restauracją, goście mogą zobaczyć na żywo warzenie piwa i napić się go w lokalu
– Piwa dostępne tylko na miejscu, bardzo rzadko są butelkowane i pojawiają się w sklepach
– Zwykle tradycyjne style, czasami zdarzają się eksperymenty ze stylami nowofalowymi
– Przykłady: Grodzka 15 (Lublin), Browar Zamość, Browar Sulewski (Hrubieszów), Trzy Korony (Puławy), Brovaria (Poznań), Spiż (Wrocław)

Restauracyjny browar rzemieślniczy
– Browar połączony z restauracją, goście mogą zobaczyć na żywo warzenie piwa i napić się go w lokalu
– Piwa dostępne na miejscu, jak również w innych miejscach w kraju, w butelkach i kegach
– Nowofalowe style, górna fermentacja, amerykańskie chmiele, piwa kwaśne, wędzone itp.
– Przykłady: Widawa, Browar Stu Mostów

A zatem nazywanie piw z Pinty czy Peruna regionalnymi nie ma najmniejszego sensu. Nie nawiązują one nazwą czy etykietą do jakiegokolwiek regionu, można je kupić w całym kraju, są w stylach nowofalowych i często eksperymentalnych, a więc powinniśmy je nazwać piwami rzemieślniczymi. Inaczej sprawa się ma z tymi browarami, które nazywam po prostu małymi. Według mnie nie zasługują one na miano rzemieślniczych, bo produkcja idzie tam na większą skalę, a piwa w nich produkowane są często zwykłymi lagerami, które nie za wiele sobą reprezentują. Zdarzają się też i w takich browarach eksperymenty z nowofalowymi stylami (np. Ciechan AIPA czy Lubuskie IPA), ale nie zawsze wychodzą one dobrze. Wyjątkiem jest tutaj browar Kormoran, który ma osobną serię piw „Podróże Kormorana”, w której warzone są właśnie nowofalowe style i wychodzą one niezwykle dobrze. To tak, jakby był tam jakiś osobny browar kontraktowy, który warzy zupełnie co innego, niż macierzysta jednostka, jednak w tym przypadku jest to ta sama firma, jedynie seria piw nazywa się inaczej.

Bądźmy świadomi tego, co pijemy i jak to nazywamy. Zdaję sobie sprawę z tego, że określenia „piwa regionalne” i „browar regionalny” są już mocno zakorzenione w społeczeństwie i teraz wszystko, co nie jest wytworem koncernu, będzie tak nazywane przez większość ludzi, ale browarów prawdziwie regionalnych mamy obecnie bardzo mało, bo zwykle przestały one być regionalne. Natomiast browary rzemieślnicze nigdy regionalne nie były i nie będą i to dobrze, bo wszyscy powinni mieć możliwość spróbowania często świetnych piw rzemieślniczych. Czego i państwu życzę. Pozdrawiam.

Advertisements

2 responses to “Czym się różni browar regionalny od rzemieślniczego

  • Wizyta w Browarze Jagiełło | Piwni Hipsterzy

    […] jest typowym browarem regionalnym (według mojej klasyfikacji z poprzedniego wpisu). Został założony w 1993 roku przez Lucjana Jagiełłę oraz jego żonę Grażynę. Browar […]

  • Janusz

    Witajcie piwosze
    Nie wiem czy zgodzić się z autorem tego tekstu…. Z jednej strony ma rację, ale jako birofil i smakosz piwa od ponad 40 lat mam ochotę popróbować prawdziwych piw z różnych regionów, browarów itp z Polski. Tak więc ich zakup w sklepach , marketach umożliwia mi to. Wyjazd po piwo do browaru odległego o czasami kilkaset kilometrów jest raczej mało możliwy. A napojów typu żywiec, Lech nie pijam. Wg mnie ogromnym nadużyciem jest nazywanie tego piwem.
    Janusz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s