Portery do leżakowania

Uniwersalną prawdą jest, że portery bałtyckie zyskują na smaku, gdy leżakują dłuższy czas, nawet kilka lat. Nigdy jednak nie miałem okazji próbować porteru, który miałby więcej, niż kilka miesięcy, dlatego postanowiłem, że wybiorę kilka różnych piw z tego gatunku i zostawię gdzieś w spokojnym miejscu na 4 lub 5 lat. No, może bardziej 4. Myślę, że wtedy (o ile w ogóle dożyję), o wiele bardziej docenię ich smak, niż gdybym miał próbować takiego wyleżakowanego piwa teraz. Z resztą i tak nie mam takiego.

Ogólnie nie przepadam za porterami, ale być może posmakują mi takie, które stały sobie kilka lat w piwnicy. Zobaczymy. Wybrałem pięć różnych porterów. W sumie nie miałem jakichś wyraźnych kryteriów wyboru, ale starałem się zakupić te najlepsze. Także w moim zestawieniu znalazły się:

DSCF4779

Żywiec Porter z Brackiego Browaru Zamkowego w Cieszynie,
Porter Warmiński z browaru Kormoran,
Imperator Bałtycki z browaru Pinta,
Primator Double 24% z czeskiego browaru Nachod,
Komes porter bałtycki z browaru Fortuna.

Dwa z tych piw są laureatami międzynarodowego konkursu European Beer Star. Chodzi o Porter Warmiński (zdobył złoty medal w 2012) oraz Komes (złoty medal w 2013). To najlepszy dowód na to, że polskie portery nie mają sobie równych na świecie. Hitem okazał się również Imperator Bałtycki, który miał swoją premierę w grudniu 2013 roku i został przez wielu mianowany najlepszym piwem, jakie kiedykolwiek uwarzył browar Pinta lub najlepszym piwem roku 2013. Próbowałem już Imperatora w wersji świeżej i trzeba przyznać, że to najlepszy porter, jaki miałem okazję pić. Drugą butelkę przeznaczyłem jednak na leżakowanie, żeby przekonać się, czy Imperator dalej będzie u władzy za kilka lat. Kolejne piwo, Żywiec Porter wybrałem dlatego, że reprezentuje wciąż stałą jakość i jest to bardzo dobry porter, który, jak słyszałem, wiele zyskuje podczas leżakowana. A leżakować może nawet 30 lat, o czym świadczy nagranie autorstwa Tomasza Kopyry, który zdegustował właśnie trzydziestoletni porter żywiecki. Ostatni, czyli Primator, wybrałem dlatego, że również był według mnie całkiem smaczny w wersji świeżej, a jednocześnie chciałbym porównać, jak się zachowa jakiś zagraniczny porter w porównaniu z polskimi.

Oczywiście, jest jeszcze wiele innych porterów na rynku. Skłaniam się ku temu, żeby jeszcze powiększyć kolekcję. W pierwszej kolejności planuję zakupić porter z Ciechana. A jakie portery według Was jeszcze warto przeleżakować? Czekam na propozycje!

Reklamy

6 responses to “Portery do leżakowania

  • Zdzisława Sośnicka

    Kup sobie porter łódzki w puszcze. Dla mnie najlepszy. Najpełniejszy – treściwy. Po leżakowaniu uładzi się alkohol. I spróbuj nowy porter z Okocima ten 22. Także jest dość treściwy i dodatkowo słodki co chyba akurat dobrze wróży do leżakowania. Żywiec piłem ostatnio i słabo. Czuć jakiś mokry karton, jakieś monety ? Obawiam się o ten Imperator z Pinty. Już parę tygodni od wypustu zmienił aromat i smak – stał się „płaski”. Ponadto mój egzemplarz był mocno wysycony CO2 prawie gaszing. To może być po leżakowaniu katastrofa. Obym się mylił. W-g mnie ten cały imperator to takie trochę nieudane i przereklamowane piwo.

  • HokusProkus

    Pod koniec tamtego roku także założyłem w piwnicy szafkę z porterami. Mam prawie taki sam skład jak Ty 🙂 Nie mam Imperatora bałtyckiego bo niestety się nie załapałem i nie mam jeszcze żadnych zagranicznych co zamierzam niedługo nadrobić bo także chciałem porównać zagranicę, widocznie wielkie umysły myślą tak samo 😉 Oprócz tego posiadam Wyżej wspomniane: portera Łudzkiego w puszcze, oraz okocim porter długo leżakowany (który naprawdę pozytywnie mnie zaskoczył). No i mam 2 perełki: Ciechan grudniowy rocznik 2013 oraz old world russian imperial stout z BrewDog’a. Zamierzam powiększać kolekcję i powielać butelki żeby móc te same piwa próbować po okresie np 2,3 i 4 lat

  • Andrzej34

    Czy kożlaki też nadają się do leżakowania ?

    • Maciej (Sigman)

      Koźlaki mają za małą zawartość alkoholu, więc nie polecałbym ich leżakować. Najlepsze style do tego to porter bałtycki, russian imperial stout, quadrupel, barley wine. Ogólnie ciemne piwa z zawartością minimum 9% alkoholu.

  • Andrzej34

    Rozumiem bardzo dziękuje za szybka odpowiedz.

  • Wyleżakowane portery – degustacja | Piwni Hipsterzy

    […] leżakować portery przez 4 lata, tak, jak to napisałem w tym wpisie [link], jednak w międzyczasie dowiedziałem się, że optymalnym czasem dla porteru są około 2 lata, […]

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s