Ciechan Grand Prix

DSCF3470

Parametry:

Browar – Ciechan
Styl – American IPA
Ekstrakt – 15,5° Blg
Alkohol – 5,4%

Ciechan Grand Prix to drugie piwo autorstwa Czesława Dziełaka, które wygrało konkurs i w nagrodę zostało uwarzone w większym browarze. Tym, o którym było bardziej głośno, jest Imperial IPA, które wygrało konkurs piw domowych na Festiwalu Birofilia 2013 w Żywcu, a zostało ono uwarzone w Brackim Browarze Zamkowym w Cieszynie. W przypadku Grand Prix, był to Warszawski Konkurs Piw Domowych, a nagrodę ufundował Browar Ciechan.

Grand Prix AIPA ma w sobie 5,4% alkoholu, co przy ekstrakcie 15,5 wskazuje na dość płytkie odfermentowanie i sporą słodycz. Zobaczmy, czy to się zgadza. Piwo ma barwę bursztynowo-miodową. Jest kolorystycznie bardzo podobne do Imperial IPA, które Czesław uwarzył w browarze w Cieszynie jako Grand Championa. Jest także bardziej mętne, a w roztworze zawieszone są drobne farfocle, zapewne resztki chmielu.
Zapach jest świetny! Wyczuwalne są w nim głównie owoce tropikalne, takie jak mango, ananas i cytrusy poza tym dochodzi lekka żywiczność i śladowy diacetyl, na akceptowalnym poziomie. Smak to już czysta ambrozja. Jest wyraźna słodycz, której się spodziewałem, ale kontruje ją niezła goryczka i kapitalny smak amerykańskich chmieli. Jest żywica, jest sosna, są też cytrusy i mango. Goryczka jest na poziomie, jak na IPA, średnim, dużo mniejsza niż np. w Rowing Jacku z Alebrowaru. Piwo jest doskonale zbalansowane i chociaż ja wolę większą goryczkę, to tutaj uważam, że jest ona na idealnym poziomie. Przez to, piwo może smakować o wiele większej liczbie osób, bo nie wszyscy są w stanie znieść 80 IBU. Wysycenie jest na średnim poziomie, co sprawia, że Grand Prix jest bardzo, ekstremalnie bardzo pijalne. Ogólnie, piwo to bardzo mi przypomina zagraniczne IPA, szczególnie Punk IPA z Brew Doga. Tak, jest bardzo podobne. Chyba nawet lepsze. Jest to zdecydowanie jedno z najlepszych piw, jakie piłem.

Ocena ogólna – 6/6

P.S. Fajnie odbija się sosną 🙂


Dodaj komentarz